ب- اصطلاحات رایج باتریهای اسید-سربی
1. خمیر: مخلوطی از پودر اکسید سرب، سرب و افزودنیها است که به کمک اسید سولفوریک به حالت خمیر در می آیند. که در طی فرآیند شارژ خمیر روی شبکه های منفی تا حد زیادی تبدیل به سرب و خمیر شبکه های مثبت تبدیل به دیوکسید سرب می شوند.
2. شبکه: کلمه شبکه به سه منظور مختلف استفاده می شود
3. شارژ (Charge)
فرآیندی است که در طی آن با اعمال جریان برق از یک منبع جریان خارجی (دستگاه شارژ یا شارژر)، اکسید سرب (در شارژ اولیه) و سولفات سرب (در باتریهای تخلیه شده) در روی شبکه های منفی با گرفتن الکترون تبدیل به سرب فلزی می شوند و )، اکسید سرب (در شارژ اولیة شبکه های خام) و سولفات سرب (در باتریهای تخلیه شده) در روی شبکه های مثبت با از دست دادن الکترون به دیوکسید سرب تبدیل می شوند. یا به عبارت ساده تر در طی فرآیند شارژ، جریان الکتریکی در باتری ذخیره شده و باتری آماده مصرف می شود.
4. تخلیه یا دشارژ (Discharge)
فرآیندی است که در طی آن جریان الکتریکی ذخیره شده در باتری در اختیار مصرف کننده (چراغها، استارت خودرو و یا مدار مصرف کنندة دستگاه تخلیه و غیره ) قرار می گیرد. در طی این فرآیند، پودر سرب فلزی موجود در خمیر شبکه های منفی با از دست دادن الکترون به سولفات سرب تبدیل می شوند و دیوکسید سرب موجود در خمیر شبکه های مثبت با گرفتن الکترون تبدیل به سولفات سرب می شود.
5. دستگاه شارژ یا شارژر
6. الکترود:
در باتری الکترود همان شبکه های خمیر مالی شده هستند که در نقل و انتقال الکترون شرکت می کنند.
7. آند:
الکترودی است که در سطح آن فرآیند اکسایش انجام می شود. در فرآیند شارژ باتری، الکترود مثبت نقش آند دارد ولی در فرآیند دشارژ باتری (تخلیه)، الکترود منفی نقش آند دارد.
8. کاتد:
الکترودی است که در سطح آن فرآیند احیا (کاهش) انجام می شود. در فرآیند شارژ باتری
9. اکسایش (Oxidation):
یک فرآیندی است که طی آن یک یا چند گونه با از دست دادن الکترون به گونه یا گونه های دیگر تبدیل می شود. به عنوان مثال در طی فرآیند شارژ، اکسید سرب یا سولفات سرب در روی شبکه های مثبت به دیوکسید سرب اکسید می شوند. و نیز در فرآیند دشارژ (تخلیه)، پودر سرب فلزی در روی شبکه های منفی با از دست دادن الکترون به سولفات سرب تبدیل می شوند.
10. احیا یا کاهش (Reduction):
فرآیندی است که طی آن یک یا چند گونه با گرفتن الکترون، تبدیل به گونه های دیگر می شوند. به عنوان مثال در طی فرآیند شارژ، اکسید سرب(در شارژ اولیه شبکه های خام) یا سولفات سرب (در باتریهای تخلیه شده) در روی شبکه های منفی به سرب فلزی تبدیل می شوند (احیا) و نیز در فرآیند دشارژ (تخلیه)، دیوکسید سرب در روی شبکه های مثبت با از دست دادن الکترون به سولفات سرب تبدیل می شوند.
11. الکترولیت :
الکترولیت یک باتری یک محلول رسانای یونی است که نقش هدایت یونی بین آند و کاتد را برعهده دارد. در باتریهای اسید- سربی این نقش بر عهده محلول اسید سولفوریک است. باتریهای تجاری اسید – سربی، محلول سولفوریک با چگالی 24/1 تا 3/1 و معمول چگالی g/ 28/1 به عنوان الکترولیت استفاده می شود.