باتری ها و سیستم های الکترونیکی

انواع باتری ها و سیستم های شارژ و دشارژ -استاندارد باتری

باتری ها و سیستم های الکترونیکی

انواع باتری ها و سیستم های شارژ و دشارژ -استاندارد باتری

 

 

السلام علیک یا موسی بن جعفر

شهادت جان سوز امام موسی کاظم (ع) تسلیت باد

 

 

ولله هی(اسراییل) اوهن من بیت العنکبوت

 

 

بسم الله الرحمن الرحیم

نصر من الله و فتح قریب

صدق الله علی العظیم

سید حسن نصرالله مد ظله: ولله هی(اسراییل) اوهن من بیت العنکبوت

و انصافا مردانه ثابت کرد که یدالله فوق ایدیهم

و انصافا مردانه ثابت کرد که اذا جاء نصرالله والفتح

و انصافا مردانه ثابت کرد که اسراییل سست تر از خانه عنکبوت است

 

این پیروزی بر همگان مبارک باد

مراقبت از باتری های خودرو۲

مراقبت از باتری های خودرو

برای مراقبت از باتری خودرو  و بمنظور افزایش عمر و کارایی ان ، مراحل زیر را باید مد نظر قرار داد:

1-دقت در مرحله انتخاب:

همانطور که قبلا ذکر شد انواع متنوعی از باتری اسید سربی وجود دارند که ممکن است مشخصات الکتریکی آنها (ولتاژ و ظرفیت) با مشخصات باتری مورد مصرف در خودرو شما (که توسط سازنده تعیین شده)یکسان باشد.بعنوان مثال باتری خودرو سمند 66Ah-12V می باشد.حال آنکه نوع ساکن باتری 66Ah-12V در UPS و منابع تغذیه کاربرد دارد.لذا مجددا تاکید میگردد که تنها باتری های اسید سربی راه انداز در خودرو کاربرد دارند و استفاده از سایر باتری ها در خودرو  صدمات و خطرات زیادی را به دنبال خواهد داشت.

نکته : در صورتیکه از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی اضافی برروی خودرو  نصب شده باشد می بایستی در انتخاب ظرفیت این نکته لحاظ گردد.در صورت نیاز به افزایش ظرفیت باتری باید وضعیت دینام خودرونیز بررسی  گردد.

جریان راه انداز باتری (Icc)(3) که برروی جلد ان درج شده  میبایست پاسخگوی جریان مورد نیاز استارتر خودرو باشد.د رغیر اینصورت ضمن صدمه دیدن به باتری، استارتر خودرو نیز در معرض فرسودگی و خرابی زودرس می باشد.

علاوه بر نکات فوق باید به تاریخ تولید و مدت زمان سپری شده از آن توجه داشت.بر اساس استاندارد ملی ایران باتری نو تلقی میگردد که بیشتر از 30 روز از پرکردن آن با اسید و یا بیشتر از60 روز از تولید آن نگذشته باشد.البته شرایط نگهداری نیزبسیار موثر است.

نکته:در هنگام خرید و حمل و نقل و نصب و  فعال سازی باتری می بایستی به علائم هشداردهنده مندرج بر روی باتری توجه نمایید.در هنگام جابه جایی تا حد ممکن از واردآمدن ضربه به باتری و یا سرو ته قرار دادن آن جلو گیری نمایید.

 

2-مراقبت هنگام نصب:

پس از  انتخاب و جابجایی باتری مطابق مرحله قبل ،در هنگام نصب می بایستی ابتدا برسی گردد که سینی باتری تعبیه شده در خودرو و بستهای نگهدارنده باتریی متناسب با آن باشد.سینی اباید بگونه ای باشد تا ضمن تراز بودن با خط افق از قسمت انتهای باتری را در بر گیرد تا هرگونه امکان جابجایی باترب در شیب ها دست اندازها و .... سلب گردد.بست ها نیز باید قسمت فوقانی باتری را با استحکام مناسبی به بدنه متصل نمایند.در هنگام محکم نمودن بست ها باید دقت نمود تا صدمه ای به جداره باتری ویا قطب های آن وارد نشود .همچنین بر روی باتری هیچ شی خارجی قرارندهید زیرا در صورت مسدود شدن هریک از منافذ باتری منجر به تجمع گازهای متساعد شده داخل باتری گردد و خطر انفجار را در بر داشته باشد.

نکته:ممکن است باتری منفذ جانبی داشته باشد.

سر سیمها بایستی بدقت و بر اساس قطبهای مثبت و منفی و با سر باتری هایی(کانکتور)که حداکثر اتصال و استحکام  ممکنه را با قطبهای باتری ایجاد می کند به باتری متصل شود.

3-مراقبت در هنگام بهره برداری:

پس از نصب باتری بر روی خودرو در صورتیکه باتری از نوع منفذ دار می باشدمی بایست وضعیت اسید آن را بررسی نمود و در صورت نیاز ضمن مراعات کردن مسائل ایمنی و محیط زیست (علائم هشداردهنده مندرج برروی باتری ) نسبت به تنظیم اسید با چگالی kg/litr  1/28±0/01 و تا سطح تعیین شده توسط سازنده باتری اقدام نمود( بررسی وضعیت هرخانه باتری باید مجزا از هم صورت گیرد).در صورتیکه اسید از میزان تعیین شده توسط سازنده کمتر و یا بیشتر باشد موجب خرابی زودرس باتری خواهد شد.

نکته:در تمام این مرحله در صورت مجاورت هرگونه شعله و یا جرقه با باتری خط انفجار وجود دارد.

در صورتیکه باتری از نوع شارژ خشک باشد 30دقیقه پس از افزودن اسید باتری آماده بهره برداری و استارت زدن می باشد.در غیر اینصورت یعنی وقتیکه باتری از قبل شارژ (شارژ خشک)نشده باشد، می بایست بطور کامل و تا ولتاژ 12/68V (ولتاژ مدار باز )شارژ گردد.

پس از تنظیم اسید باتری باید درپوشها بسته شوند تا از ورود شی خارجی به داخل خانه ها جلو گیری  شود.

در صورتیکه باتری از نوع بدون منفذ باشد نیاز به مراحل مذکور در این بند نمی باشد.

جهت اطمینان از عملکرد باتری برای مدت زمان مناسب ، بررسی های ذیل باید بطور دوره ای و مداوم بر روی باتری انجام گیرد.:

الف)برسی استحکام باتری و سر باتری ها .

ب)برسی میزان چگالی اسید باتری.

شایسته است به نکات ذیل نیز توجه گردد:

الف)جلو گیری از هرگونه اتصال کوتاه در سیستمالکتریکی خودرو.

ب)در صورت هرگونه اختلال در عملکرد باتری موضوع را با تعمیر کار خبره در میان بگذارید

ج)در صورتیکه خودرو پس از چند استارت روشن نشد ، احتمالا ایراد از استارتر و یا سیستم سوخت رسانی می باشد و تا رفع ایراد نباید فشار های مکر استارت را به باتری تحمیل کرد که مجب خرابی سریع آن شود.

د)در صورت کاهش سطح الکترولیت باتری از افزودن اسید و یل آب مقطر بدون اطلاع از میزان چگالی اسید موجود در یکایک خانه های باتری خودداری نمایید،زیرا اینکار ممکن است موجب غلیظ تر شدن و یا رقیق تر شدن اسید گردد.

 

 

مراقبت از باتری های خودرو۱

 

مراقبت از باتری های اسید سربی خودرو

 

 

چکیده:

از آنجاییکه برای استفاده بهینه از هر چیز مهمترین عامل شناخت آن  می باشد ،در این مقاله ابتدا مقدمه ای در باب آشنایی با باتری های اسید سربی خودرو بیان می شود و سپس نکات مهم در این زمینه را در 3 بخش ذکر خواهد شد.ابتدا به نحوه انتخاب باتری خواهیم پرداخت سپس در خصوص فعال سازی و روش نصب و نکات ایمنی خواهیم گفت  در نهایت درخصوص بهره برداری از باتری و مشکلات بعداز استفاده صحبت خواهیم نمود.

 

مقدمه:

 

با تری های رایج در سیستم های الکتریکی خودروها از نوع با تری های اسید سربی می باشند که در متشکل از صفحات فراوری شده سرب و محلول اسید سولفوریک می باشد.اولین باتری های اسید سربی در سال 1859 میلادی توسط گاستون پلنت(1)  تهیه گردید و بعلت سیستم الکترو شیمیایی نسبتا ساده و دردسترس بودن مواد اولیه و ... بسرعت جای خود را در تجهیزات پیدا نمود.در حال حاضر نیز باتری های اسید سربی دارای کاربردهای گسترده ای می باشند.

در حالت کلی باتری های اسید سربی به دو دسته منفذدار و بدون منفذ تقسیم میشوند . ازنظر کاربرد نیز آنها را به 5 دسته تقسیم می کنند:

-ساکن

-کششی

-راه انداز(2)

-قابل حمل ونقل

-ترازبندی بار

هریک از انئاه باتری اسید سربی ذکر شده از نظر عملکرد با سایر باتری های فوق متفاوت بوده و نمی توان به راحتی آنها را با یکدیگر جایگزین نمود.

در یک باتری مهمترین پارامترها، ولتاژ و ظرفیت می باشد.در ذیل ولتاژهای رایج باتری های اسید سربی ذکر شده است:

2V – 6V – 12V – 24V – …

باتری های ساکن ، کششی و ترازبندی بار عمدتا  2V می باشند .و باتری های  قابل حمل ونقل 12V -6V می باشند.باتری های راه انداز نیز برای خودروهای سبک 12V و برای خودرو های سنگین 24V می باشد.همچنین ظرفیت باتریها از 1Ah شروع شده و در باتری های  ترازبندی ممکن است به 5000Ah برسد.

ظرفیت باتری های راه انداز که گاها به آنها باتری خودرو نیز گفته می شود عمدتا در خودروهای سبک از

30Ah-90Ah و برای خودرو های سنگین از 100Ah- 200Ah می باشد.

نکته:در باتری های راه انداز پارامتر دیگری با عنوان جریان راه اندازی سرد وجود دارد که قدرت جریان دهی ناگهانی باتری را در هنگام استارت زدن خودرو بیان میکند.