باتری ها و سیستم های الکترونیکی

انواع باتری ها و سیستم های شارژ و دشارژ -استاندارد باتری

باتری ها و سیستم های الکترونیکی

انواع باتری ها و سیستم های شارژ و دشارژ -استاندارد باتری

سومین کارخانه باتری سازی تویوتا

در حالیکه کمپانی هایی مثل نیسان و فولکس واگن سرگرم طی کردن مراحل اولیه راه اندازی تولید باتری های جدید هستند ، تویوتای کهنه کار نقشه های مربوط به افتتاح سومین کارخانه ساخت باتری های نسل جدید را هم تکمیل کرده است.

به گزارش خبرخودرو ، خبر راه اندازی دومین کارخانه هفته گذشته منتشر شد و حالا صحبت از سومین کارخانه است که با راه اندازی آن تولید خودروهای هیبرید در تویوتا به مرز یک میلیون دستگاه در سال خواهد رسید.

در واقع ژاپنی ها راه اندازی کارخانه های تولید باتری را پیش شرط توسعه در تولید خودروهای دو نیرو( هیبرید) می دانند.

تویوتا قصد دارد تا سال 2010 به مرز تولید یک میلیون دستگاه خودرو هیبرید برسد و این اتفاق با تولید باتری های لیتیوم- یون روند تازه ای به خود خواهد گرفت.

طرح تویوتا برای ساخت سومین کارخانه تولید باتری خودرو در ژاپن

شرکت خودروسازی تویوتا اعلام کرد، این شرکت در حال ساخت سومین کارخانه اش در ژاپن برای تولید باتری هایی است که عامل مهمی برای خودروهای دوگانه سوز( هیبرید) به حساب می ایند.

به گزارش خبرخودرو ، این کارخانه هفته گذشته نیز اعلام کرده بود در حال ساخت دومین کارخانه تولید باتری خودرو در ژاپن است.

این کارخانه جدید نظیر کارخانه دوم تویوتا، سرمایه گذاری مشترکی با شرکت صنعتی برق ماتسوشیتا Matsushita است.

تویوتا امروز سه شنبه اعلام کرد، این شرکت در نظر دارد کارخانه ای به ارزش سی میلیارد ین ( دویست و نود و یک میلیون دلار) در منطقه میاگی Miyagi در شمال ژاپن احداث کند

همکاری تویوتا و پاناسونیک در تولید باتری

کمپانی تویوتا در تلاش است به نقطه عطف جدیدی در راه تولید خودروهای هیبرید دست پیدا کند.

به گزارش خبرخودرو ، مهندسان تویوتا در تلاشند با ساخت باتری های جدید نسل نوینی از هیبریدها را بسازند. از دفتر اصلی این کمپانی خبر می رسد که سران تویوتا اختصاص 192 میلیون دلار برای راه اندازی یک خط تولید باتری را تصویب کرده اند. این خط تولید با مشارکت شرکت ماتسوشیتا الکتریک که محصولات آن به نام پاناسونیک در دنیا شناخته می شود، راه اندازی خواهد شد و قرار است فعلا باتری های نیکل- کادمیوم که بر رئی خودروی پریوس نصب شده در این واحد تولید شود اما به زودی تولید باتری های لیتیوم – یون جانشین باتری های نیکلی خواهد شد.

این در حالیست که کمپانی های دیگری مثل مرسدس بنز، نیسان و جنرال موتورز نیز فعالیت خود را برای تولید انبوه باتری لیتیومی آغاز کرده اند


سرمایه گذاری مشترک نیسان برای تولید باتری های قابل شارژ خودرو

دو شرکت نیسان و ان ای سی دوازده میلیارد ین معادل صد و پانزده میلیون دلار برای تولید انبوه یک نوع باتری قابل شارژ ، سرمایه گذاری می کنند.

به گزارش خبرخودرو ، فن آوری ساخت این نوع باتری های قابل شارژ که لیتیوم-ایون lithium-ion نام دارد؛ برای نسل جدید خودروهای پاک از اهمیت حیاتی برخوردار است.

کارلوس تاوارس معاون شرکت نیسان موتور امروز دوشنبه تصریح کرد این شرکت خودروسازی امیدوار است در زمینه تولید خودروهای پاک (خودروهایی که گاز های گلخانه ای منتشر نمی کنند) به قدرت اول در جهان تبدیل شود.

کارخانه تولید باتری های قابل شارژ در سال دو هزار و نه آماده بهره برداری خواهد شد.

این کارخانه سالانه ظرفیت تولید شصت و پنج هزار باتری خواهد داشت. البته در ابتدای کار سیزده هزار باتری تولید خواهد کرد. نیسان خاطر نشان کرد سرمایه گذاری برای این کارخانه ظرف سه سال انجام خواهد شد.