باتری ها و سیستم های الکترونیکی

انواع باتری ها و سیستم های شارژ و دشارژ -استاندارد باتری

باتری ها و سیستم های الکترونیکی

انواع باتری ها و سیستم های شارژ و دشارژ -استاندارد باتری

اصطلاحات رایج باتریهای اسید-سربی۳

ج) دسته بندی باتریهای اسید سربی

باتریهای اسید سربی به چند روش مختلف تقسیم بندی می شوند. اولین روش دسته بندی براساس نوع آلیاژ مورد استفاده در باتری است. جنس شبکه های باتریهای اسید- سربی می تواند سرب خالص یا آلیاژ باشد. باتریهای تجاری کنونی همگی از سرب آلیاژی استفاده می کنند که بر همین مبنا باتریها می تواند یکی از آلیاژهای زیر را داشته باشد:

  • آلیاژ سرب با آنتیموان بالا( درصد آنتیموان در این گروه بیشتر از 3% است) و کاهش آب در این نوع شبکه های بالاست .
  • آلیاژ سرب با آنتیموان پائین ( درصد آنتیموان در این گروه کمتر از 2% است) کاهش آب نسبت به آلیاژ دارای آنتیموان بالا، کمتر است.
  • بسته به افزودنیهای آلیاژی، فرمولاسیونهای مختلف دارند و تحقیقات در این زمینه بسیار مورد توجه بوده و هر سال فرمولاسیونهای جدیدتری در این گروه آلیاژی ارائه می شود.
  • باتری با شبکه های هیبرید : در این باتریها، قطب مثبت آلیاژ سرب کلسیم و قطب منفی آلیاژ سرب- آنتیموان (آنتیموان با در صد کم) می باشد.

روش دیگری که برای دسته بندی باتریها استفاده می شود ، معیار نحوه آب بندی باتریها می باشد. بر این اساس باتریها ، به سه دسته کلی تقسیم می شوند

1- باتریهای معمولی که گاهی نرمال و یا منفذدار (Vented) نامیده می‌شوند. این دسته از باتریها اغلب دارای شبکه هایی از نوع آلیاژ با محتوای آنتیموان بالا (%8/3-6/3) می‌باشند. که به دلیل مصرف آب بالا، در طول مصرف باید به آنها آب مقطر اضافه کرد. به همین منظور در روی درب این نوع باتریها دریچه‌هایی برای اضافه نمودن آب مقطر وجود دارد. و همینطور روی بدنه این باتریها برچسبی وجود دارد که حد پایین و بالای الکترولیت (آب باتری) را نشان می‌دهد.

2- باتریهای آب بندی شده (Sealed) که به دلیل عدم نیاز به اضافه کردن آب مقطر در طول مصرف، آنها را باتریهای ((بدون نیاز به نگهداری)) (MF; Maintenance Free)  می‌نامند. این دسته از باتریها، اغلب دارای شبکه‌هایی از نوع آلیاژ سرب با آنتیموان پایین و یا آلیاژ سرب ـ کلسیم می‌باشند. در این نوع از باتریها، دریچه‌ای برای اضافه کردن آب مقطر و برچسب نشانگر حد بالا و پایین الکترولیت وجود ندارد

برخی از شرکتها، برای اینکه مشکل از کار افتادن این نوع باتریها را به دلیل از دست دادن آب باتری، حل کننده، به جای اصلاح فرمولاسیون شبکه ها که باعث کاهش آب می شود،  دریچه هایی برای افزایش آب مقطر روی درپوش باتریها تعبیه می کنند که به کمک یک  پوشش پلاستیکی روی این دریچه ها پوشانده شده تا در نگاه اول به چشم نیایند. این دسته از باتریها در اصل MF نیستند، فقط مقدار کاهش آب آنها ممکن است کمتر از باتریهای معمولی باشد. هر چند که در عمل اغلب شرکتهایی که از این شیوه استفاده می کنند، باتریهایی تولید می کنند که گاهی مقدار کاهش آب آنها در حد باتریهای معمولی و یا حتی بیشتر از آنها است و تنها با این شیوه قیمت این باتریها را نسبت به باتریهای معمولی افزایش داده اند.

3- باتریهای سرب ـ اسید با دریچه قابل تنظیم (Valve Regulated Lead-Acid,VRLA) که این دسته نیز نیازی به نگهداری ندارد. این نوع از باتریها دریچه‌ای دارند که با فشار گاز داخل باتری می‌تواند باز و بسته شود. در حالت عادی این دریچه بسته است و هنگامی که فشار گازهای داخل باتری زیاد شود، این دریچه باز می‌شود تا بخشی از گازها از داخل باتری خارج شده و فشار داخلی باتری تعدیل شود. در این نوع از باتریها از آلیاژهای سرب ـ کلسیم و یا سرب با آنتیموان پایین به همراه جداکننده‌های AGM و یا ژل (Gel)استفاده می‌شود که از ریزش و نشت اسید جلوگیری می کند.

روش دیگر دسته بندی باتریها ، بر اساس نوع جداکننده مورد استفاده در آنها می باشد ، بر این اساس باتریهای تجاری اسیدسربی به 5 دسته تقسیم می شوند

  • باتری با جداکننده PVC : این نوع جداکننده ها اغلب در باتریهای معمولی (Normal) دریچه دار (Vented) با آلیاژ سربآنتیموان استفاده می شود که از لحاظ هدایت الکتریکی از جمله بدترین جداکننده های باتری می باشد.
  • باتری با جداکننده سلولز فیبر شیشه ای : این نوع از جداکننده ها هدایت الکتریکی و تخلخل خوبی دارند و در اغلب باتریهای معمولی با آلیاژ سرب آنتیموان استفاده می شوند.
  • باتری با جداکننده پلی اتیلن : جداکننده های پلی اتیلنی که اغلب به صورت یک پاکت اطراف شبکه های مبت قرار می گیرند. این جداکننده ها اگر از روش ساخت خوبی در تولید آنها استفاده شده باشد از جمله بهترین جداکننده ها از لحاظ مقاومت مکانیکی و هدایت الکتریکی خواهند بود.
    این نوع جداکننده ها می تواند در باتریهای معمولی و یا آب بندی شده استفاده شود. این جداکننده   در باتریهای آب بندی شده با آلیاژ سرب کلسیم بیشتر استفاده می شود.
  • باتری با جداکننده AGM (Absorptive Glass Mat) : این جداکننده ها  ، بهترین نوع جداکننده ها هستند، که علاوه بر جلوگیری از اختلاط فیزیکی مستقیم الکترولیت کاتدی و آندی، به بازگشت مجدد اکسیژن آزاد شده در آند استفاده می کنند، دارای کمترین مقدار کاهش آب هستند.
  • باتری با جداکننده ژل (Gel): در این نوع باتریها، الکترولیت به حالت ژل بوده و بین صفحات باتری (شبکه ها) قرار می گیرد. از لحاظ عملکرد، شبیه AGM میباشند.
نظرات 1 + ارسال نظر
تنها چهارشنبه 6 اردیبهشت‌ماه سال 1385 ساعت 08:14 ق.ظ http://www.ebad.blogsky.com

سلام اولا از وبلاگ قشنگتون واقعا ممنون ثانیا یه سری از بچه های بلاگ اسکایی می خوان روز ۸ اردیبهشت یه جا جمع بشن و از نزدیک با همدیگه آشنا بشن که اگه خدا بخواد یه سری برنامه های جدید رو با هم شروع کنند اگه خواستین و مشکلی هم نداشتین خوشحال میشیم شما هم در جمع ما باشین مکان در ورودی پارک ملت در خیابان ولیعصر ساعت ۳:۰۰ بعد از ظهر
ما که خوشحال میشیم شما رو ببینیم
شما چطور؟؟؟

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد